Święta tuż, tuż… Pierniczki róbmy już !

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam z wieloma obyczajami. Dla wielu przedświąteczną tradycją jest pieczenie ciasteczek. Zapach pieczonych pierniczków, chyba od zawsze kojarzy się ze świętami. 

Jak powstał pierwszy piernik?

Jak wiele wyrobów kulinarnych, także piernik doczekał się kilku legend na temat swojego powstania. Jedna z wersji głosi, że wymyślił go przez przypadek pewien czeladnik,

który w wyniku pomyłki dodał do ciasta korzenne przyprawy. Efekt tak przypadł mu do gustu,

że postanowił nowy produkt niezwłocznie wprowadzić do swej cukierni.

Poniżej przykładowe przepisy  na pierniki.

Pierniki – składniki:

⦁ miód płynny – 1/4 szklanki 

⦁ masło – 5 łyżek 

⦁ Brązowy cukier, albo cukier puder – pół szklanki 

⦁ 1 jajko 

⦁ 2 i 1/4 szklanki mąki 

⦁ przyprawa do piernika 

⦁ 3 łyżeczki kakao 

Pierniki – przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy, tak żeby miało około 3 mm grubości. Wycinamy pierniki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w 180 stopniach tylko 10 minut. Nie długo, bo będą gorzkie!

 Pierniki świąteczne - szybki i prosty przepis na pierniczki bez leżakowania

https://www.youtube.com/watch?v=EyVGePJJCbg

Przyjemnego pieczenia i smacznego!